maandag 4 juni 2018

De Ortho

Laat ik beginnen met een waarschuwing. Aan al die mensen en ouders-van die nu nog niks met de orthodontist te maken hebben, maar die wel goed verzekerd zijn voor orthodontie en waartegen de tandarts ineens uit het niets zal zeggen dat het misschien wel eens tijd wordt om de orthodontist naar het gebit van hun kind te laten kijken. Want je wil toch het beste voor je schatje? Ja en wat doe je dan? Dan rij je 10 tot 20 km naar de orthodontist die je aangeraden wordt en laat je hem of haar eens kijken.
Met een beetje geluk vergeet de tandartsassistente de gegevens van je kind niet door te sturen zodat je al vrij snel aan de beurt bent.

Je krijgt netjes een bevestigingsbrief nadat de ortho-assistente je gebeld heeft om een eerste afspraak in te plannen waarin staat waar je voor je eerste afspraak moet zijn en wat je mee moet nemen. Ook zit er een foldertje bij met algemene informatie.

Maar dan. Dan begint het. Je krijgt bij je eerste afspraak meteen een A4tje mee met wat de hele toestand gaat kosten. Daar sla je steil van achterover, maar ach, de zorgverzekering betaalt. Boeien. Wat ze je niét duidelijk vertellen is hoe vaak je die 10 à 20 km naar ze toe moet gaan tuffen om je kind 1 minuut in die stoel te laten zitten waardoor zij weer een vette rekening kunnen sturen (naar de zorgverzekering). Ook vertellen ze niet hoe lang het duurt voordat die beugel (in het geval van onze oudste een RPE (een wat? Ja geen idee. Het moet haar bovenkaak verbreden, die is te smal ten opzichte van haar onderkaak) 'ns eigenlijk bevestigd gaat worden. Nee, ze leggen het behandelplan uit en zeggen daarbij wel dat er afdrukken gemaakt moeten worden en dat er ruimte tussen de kiezen gemaakt moet worden doordat er elastiekjes tussen gezet moeten worden maar dat je al 5x bij ze bent geweest voordat dat ding op de 6e afspraak geplaatst wordt, en dat ze 2x(!) een gipsafdruk moeten maken in een paar weken tijd (kâhtsjing) dát vertellen ze niet. Ook vertellen ze niet dat als één van die elastiekjes die de ruimte tussen de kiezen moet verbreden (die er een week in moeten blijven zitten) eruit valt, je daarvoor terug moet naar de orthodontist (10 à 20 km enkele reis!). Nee dat vertellen ze pas als die rotdingen erin zitten. En nee, de tandarts of tandartsassistente kan die handeling van het erin zetten van een nieuw elastiekje niet uitvoeren. En nee, ze kan ook niet het hele weekend zonder elastiekje want dan zou er misschien tijdens het zetten van de beugel niet genoeg ruimte zijn en dan kan de beugel niet geplaatst worden. En dat wil je natuurlijk niet. Nee dat wil je niet.

Wat ze ook niet nodig vinden om erbij te vertellen is dat nadat de ERP geplaatst is je nog ff 2x in 1week terug moet komen zodat eerst de assistente en daarna de orthodontist kan controleren of je wel goed hebt gedraaid aan die beugel zodat deze goed staat. Elke keer begint de orthodontist weer over 'fase 2 de plaatjesbeugel'. Die levert natuurlijk meer geld op dus daar stuurt ze elke keer op aan. Als je dan opmerkt dat Iza's tanden die netjes recht stonden ineens naar voren staan en ze dus goed zijn in het maken van hun eigen werk, dan kijken ze je als een botsauto aan. Die tanden staan weer recht trouwens, die ERP doet rare dingen met een gebit! 

Daarna krijg je wat ruimte. De ERP mag z'n werk doen en ze laten je 8 weken met rust. Dan even een kleine controle (1 minuut in de stoel, 15 km gereden, belangrijke les op school gemist met een beetje pech!) en dan mag je weer 8 weken aanmodderen met je beugel. Dan kom je weer op controle bij de assistente die na 5 seconden in je dochters mond te hebben gekeken zegt dat je over 3 weken weer terug mag komen, dan kan de orthodontist even kijken en dan wordt dan bepaald wanneer de beugel eruit mag.

Vandaag was die dag. De ortho kijkt 10 seconden. En dan gaat de assistente even aangeven hoe het dan bij de volgende afspraken verder in z'n werk gaat. Ho. Wacht even. 'Afspraken'? Als in 'meer dan 1'? Jup. Over 2 weken gaat de beugel eruit en tijdens diezelfde afspraak (jaja!) maken ze een gipsafdruk. Een week later krijgt ze weer elastiekjes. En weer een week later krijgt ze de TPA (een stangetje) om de breedte van de kaak zo te houden. Als we zo ver zijn, zijn we 14 keer de brug over gecrosst naar de orthodontist. Maar dan zitten we in de zogenaamde retentiefase (aldus het algemene foldertje) en is nog maar enkele keren per jaar controle nodig gedurende 2 à 3 jaar. Kunnen ze dan ook mooi in de gaten houden wanneer Iza al haar tanden gewisseld heeft en ze aan die tweede fase (de plaatjesbeugel) kunnen beginnen. De orthodontist weet nog niet dat Iza geen plaatjesbeugel krijgt. Haar tanden staan recht genoeg.
Misschien moet ik haar dat de volgende keer toch maar even duidelijk maken.

Op mijn opmerkingen tegen het secretaresseachtige poppetje dat ik het jammer vind (dat zei ik niet, jammer, maar dat bedoelde ik natuurlijk wel) dat dit niet fatsoenlijk wordt gecommuniceerd kreeg ik de vriendelijke (echt vriendelijk, die meid kan er ook niks aan doen) reactie 'dit is nu eenmaal de procedure'. Ja dat snap ik. Maar COMMUNICEER die. Nu zijn we 10 maanden verder voor iets waarvan vooraf gezegd werd dat het 5 maanden zou duren en waarvan nergens is aangegeven dat je er 14x 13 kilometer (enkele reis!) voor moet reizen.

Dus. Een gewaarschuwd mens telt voor twee. Staan de tanden recht, maar niet perfect recht? Laat je niks aanpraten door je tandarts of orthodontist. Een beetje een afwijkend gebit is toch veel leuker dan een perfect gebit?!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten